štvrtok 23. mája 2013

Ako čítať etikety?


Európska únia sa niekoľkokrát pokúsila zaviesť etikety v štýle amerického úradu FDA s našimi štandardnými výživovými numerickými údajmi potraviny uvedenými na zadnej strane. Nevedia to však urobiť, pretože pre to vlastne neexistuje žiadny trh. Nikto to nechce, ani nepotrebuje, pretože nikto sa netrápi nad gramami proteínov, tukov či sacharidov vo svojich potravinách.
Francúzi nejdú do obchodu, aby si kúpili gramy tohto alebo tamtoho. Idú si kúpiť jedlo. Na druhej strane u nás v Amerike, ba ste si naozaj mali etikety prečítať - ibaže by ste si boli absolútne istí odkiaľ potraviny pochádzajú - kôli vyššie spomenutým dôvodom, že toľko normálne vyzerajúcich potravín sú vlastne umelé napodobeniny. Ale keď si preštudujete periodickú tabuľku na zadnej strane balenia, nelámte si hlavu nad množstvom makromolekúl. Radšej skúmajte to, či sú tie ingrediencie pravé (prírodné) : buď by mali vyrásť zo zeme, alebo by mali mať mamičku a otecka, alebo by sa mali nachádzať v štandardných textoch biológie.
Napríklad, chlieb, čo vyrobili z múky, soli, vody a droždia, je dobrý. Chlieb, ktorý vyrobili z tridsiatich siedmich nevysloviteľných ingrediencií, dobrý nie je - a je úplne jedno, koľko sacharidov, tukov alebo bielkovín sa v tom výrobku nachádza. Obrovská hromada chemikálii vyrobených v laboratóriách neobsahuje nijaké sacharidy. Ale nemali by ste jesť žiadne z nich! Dúfam že chápete pointu. Viedli vás k tomu, aby sme si prečítali etiketu a sledovali nesprávne veci. Tým, že sme sa príliš zameriavali na makromolekuly, dovolili sme si jesť priemyselne stužené oleje, ktoré poškodzujú naše srdce, a kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktúzy, ktorý pomáha tomu, že tučnieme. Keď budete čítať etikety preto, aby ste sa dozvedeli, či ide o pravú potravinu, všetkému tomu sa vyhnete, pretože v jablku sa nenachádzajú žiadne syntetické farbivá a ani v paradajke žiadne sladidlá.  

7 komentárov:

  1. Etikety snáď občas radšej ani nečítať. Ja som fakt rád, že sme pred pár rokmi založili vlastné poľnohospodárstvo a veľkú časť produktov vrátane marmelád, zeleniny a vajec si pestujeme sami. Hnojivá takmer nepoužívame, maximálne tá prírodné, na krmiva máme kvalitný zdroj z firmy kúsok od nás. Hlavne vieme, čo jeme. A cenovo to vychádza vo finále lacnejšie, ako keby sme si to všetko kupovali v obchode.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já si etikety teda vůbec nečtu. Jediné, co mě zajímá, je kalorická tabulka, kolik je tam jakých látek. A to jsem prodavačka. Nejvíce mě štve, že když jste na pokladně, , že se Vám některý čárový kód načte víckrát. Protože některé věci, jsou dělány tak blbě, že než s nimi stačíte uhnout, napípnou se vám dvakrát :/ Jinak hlavní je dle mého obal výrobku.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Niekedy sa človek pozastaví čo na tých etiketách vlastne je a lepšie je to nečítať. Nehovorím, sú potraviny, kde to človeka zaujíma, ale tie nezdravé veci, no neviem neviem. Ja rada nakupujem niektoré potraviny cez internet, kedy viem, od akého výrobcu čo je. Mám rada fairtrade obchody a najviac z nich kávu - https://www.fairtradecentrum.sk/fair-trade-kava-bez-kofeinu/. Bezkofeínová a bio - najväčsia pecka. Pijem denne a u nej treba viem, že etikete verím a všetko je v poriadku. Tak keby niekto mal zaujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Myslíte si že je v dnešní době kdy se řeší pleť, vyznání náboženství, rovnoprávnost a tak vhodné se na diskuzi ptát na otázky typu Ako na piercing a tak? Jestli někoho nepohorší že bych si do těla chtěla zavádět kovové doplňky. Prostě už uvažuji trošku za hranou, protože vidím, že ty hranice pro diskuzi se uzavírají a nebo spíše svírají.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Priznám sa, že čítaniu etikiet možno venujem viac času, než by som sám chcel. Ako aktívny športovec, ktorý si veľmi stráži stravu ma zaujíma, čo jem a hlavne tie veci, ktoré sú napísané tým najmenším písmom. Ono je potom totiž k ničomu, keď si človek kúpi doplnky stravy pre športovcov, ale nejaká hlúpa látka v snacku alebo jednoducho v niečom, čo bežne jej, mu kontraindikuje tie pozitívne účinky. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja sa pri nákupoch vždy sústredím nielen na zloženie a nutričné ​​hodnoty, ale aj na informácie o pôvode, výrobcovi a dátume spotreby. Ešte je pre mňa veľkým plusom, keď vidím na obale uvedené, že ide o ekologicky šetrné obaly. Vďaka tomu môžem svojim blízkym dopriať len to najlepšie. Pokiaľ posielam nejaké trvanlivé potraviny svojim príbuzným, tak používam bublinkové obálky zo stránok https://www.rajapack.sk/obalky-tubusy/narazuvzdorne-obalky/bublinkove-obalky_C151410.html.

    OdpovedaťOdstrániť